Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Είμαστε όλοι Ελληνες


Παρακολουθώ ιδιωτική τηλεόραση (δεν λέω το όνομα του σταθμού για να μην το διαφημίσω). Βαλπούργεια νύχτα, Δευτέρα βράδυ (του αγίου Βαρθολομαίου). Στην οθόνη «ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ 3G»: ο ρεπόρτερ του καναλιού τραβάει πλάνα με το κινητό του (3G). Περπατάει κάπου στη Σταδίου μάλλον, χαλαρά, μπροστά βλέπουμε άδειο δρόμο. Περπατάει αργά αλλά η φωνή του ακούγεται λαχανιασμένη. «Με πληροφορούν ότι χίλια άτομα μπροστά σπάνε και καίνε ό,τι βρουν μπροστά τους». Τον πιστεύω. Ρίγη ανησυχίας με διαπερνούν. Μέχρι που ακούγεται μια γυναικεία φωνή δίπλα του. «Γιατί λες ψέματα, μπροστά είναι μόνο φοιτητικοί σύλλογοι». Μπαίνω σε σκέψεις. Στην οθόνη εμφανίζεται η επιγραφή «Του ρεπόρτερ μας Τάκη Συκοφάντης». Αυτό θα ‘ταν το επόμενο πλάνο. Προεκπληρωμένη προφητεία. Μήπως τελικά τα σπάνε οι τηλεθεατές; Οπως, ας πούμε, τους χριστιανούς στις ρωμαϊκές αρένες δεν τρώγαν τελικά τα λιοντάρια αλλά ο διψασμένος για θέαμα όχλος…
Την άλλη μέρα η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη. Αλλοι μιλάν για τα παιδιά κι άλλοι μιλάν για τα μαγαζιά. Το τι προτιμάει ο καθένας για να ανησυχήσει νομίζω τον χαρακτηρίζει. Εγώ πάλι ανησυχώ μήπως εδώ υπάρχει άλλη μια χαμένη ευκαιρία να ξυπνήσουμε επιτέλους. Με τόσα κανάλια δύσκολο. Η εφημερίδα Λιμπερασιόν της Γαλλίας κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Είμαστε όλοι Ελληνες». Τι καλά να ‘μασταν κι εμείς εδώ πέρα.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Απλές συμβουλές για καλύτερη ζωή


Πώς να κοστολογήσετε την Τέχνη

Ο φημισμένος Βρετανός καλλιτέχνης Ντάμιεν Χιρστ κέρδισε το αστροναυτικό ποσό των 100 εκατ. λιρών πέρσι από δημοπρασία έργων του. Στην ερώτηση πόσο πρέπει να κοστίζει η Τέχνη απάντησε «η Τέχνη αξίζει όσα ο διπλανός σου είναι διατεθειμένος να ξοδέψει για να την αποκτήσει». Βέβαια, οι διπλανοί του κ. Χιρστ τυγχάνει να ‘ναι εκατομμυριούχοι, ενώ οι αναγνώστες της Μπρίζας… Δημητρακόπουλε πιάσε μισό στρέμμα τέχνη για τα παιδιά. Κερνάω εγώ!

Πώς να βγούμε απ’ την κουλτούρα της επιθετικότητας και της εκδικητικότητας
«Διδάξτε στο σχολείο αρχαία ελληνικά και λατινικά!» Ετσι είπε ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου. «Είναι ο μόνος τρόπος για να βγάλουμε τους νέους από την κουλτούρα της επιθετικότητας και της εκδικητικότητας». Εδώ που τα λέμε, δεν ξέρω λατινικά, αλλά στα αρχαία σκίζω. Δεν πρέπει να πέφτει και πολύ έξω ο κ. συνάδελφος. Αν το καλοσκεφτείς και οι τραγωδίες και ο Αριστοφάνης, αλλά και η φιλοσοφία κάτι τέτοιο λένε. Ότι μπορείς δηλαδή να μπλοκάρεις το κακό, με όπλο την αξιοπρέπεια και την κάθαρση. Αρκεί να μην διδάξουν τα αρχαία όπως κάναν σε μας, παλιά, οι φιλόλογοι. Που ήταν σαν να βλέπεις μια τελεία καρέ καρέ.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Πώς να αποφύγετε τις φούσκες
Για τον Γ.Μ., επάγγελμα μανάβη, το πράγμα ήταν (σοφά) απλό. Οταν η Χ-bank του έστειλε -χωρίς να το ‘χει ζητήσει- πιστωτική κάρτα στο σπίτι, πήρε αμέσως τηλέφωνο τον διευθυντή για να διαμαρτυρηθεί. «Μην ανησυχείτε κύριε μου» είπε ο διευθυντής, «κανείς δεν σας υποχρεώνει να την χρησιμοποιήσετε. Απλά, σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να έλθετε αύριο στην τράπεζα και να ακυρώσετε την κάρτα!»
«Κι αν δεν έρθω, τι γίνεται;»
«Ε, σ’ αυτήν την περίπτωση θα χρεωθείτε μ’ ένα μικρό ποσόν το χρόνο και θα διατηρήσετε την κάρτα!»
«Α».
Την άλλη μέρα ο Γ.Μ. πήγε στην τράπεζα, μ’ ένα σακί πατάτες. Ακύρωσε την κάρτα κι άφησε το τσουβάλι στο γραφείο του διευθυντή.
«Θα σας τις χρεώσω ένα ασήμαντο ποσό», είπε, «αλλιώς φέρτε το τσουβάλι με τις πατάτες αύριο στο μανάβικο!»

Πώς να φτιάξετε επιτυχημένα τραμ στην Καρδίτσα
Αντί για κόρνα «μπιπ-μπιπ» να βάλετε κόρνα «ζνάαακρ!» (μτφ.: στην άκρη!)