Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Ζει ο πρόεδρος; (Ισθμός)


Μόλις διάβασα ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Γιονγκ έχει τρεις βδομάδες να κάνει δημόσια εμφάνιση. Φήμες λένε ότι τελευταία δεν είναι πολύ καλά στην υγεία του. Ο Κιμ, γιος του επί εβδομήντα χρόνια προέδρου της Β. Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, πρέπει να πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κορεάτης θεωρητικός Σιγκαμούρα (σύνθετο όνομα) σε σχετικό βιβλίο του, ο Κιμ ο νεώτερος πρέπει να έχει πεθάνει από το 2003 και η χώρα διακυβερνάται από τέσσερις τουλάχιστον σωσίες του, με τη βοήθεια βέβαια των κατάλληλων μυστικοσυμβούλων.

Λογικό, αν το δεις από μια πλευρά, γιατί και αυτού του είδους τα καθεστώτα δεν ήταν παρά σωσίες από το πρωτότυπο που είχε φτιάξει ο Πατερούλης των Λαών στη μεγάλη μαμά Σοβιετία. Παρ’ όλα αυτά η Β. Κορέα μια χαρά διακυβερνάται αφού έφτασε στο σημείο να απειλήσει πυρηνικά τις ΗΠΑ του πανέξυπνου προέδρου Μπους. Σαν να λέμε ότι εγώ με μια καρατιά μπορώ να ξεπαστρέψω πέντε φουσκωτούς έτσι με τη μία… Σε αντάλλαγμα για να μαζέψει τα πυρηνικά της δέχθηκε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό από τη Δύση.

Βέβαια αυτό εμείς στην Ελλάδα, τι να μας λένε, το εφαρμόζουμε χρόνια τώρα. Ενας Καραμανλής, ένας Παπανδρέου σε μορφή σωσία, κυβερνάνε μια χαρά τη χώρα τόσες δεκαετίες. Το πρωτότυπο ασφαλώς πρέπει να φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο του κράτους. Αλλά και επί αρχαιότητος ένας ήταν ο Μίνωας και κυβερνούσε αιώνες την Κρήτη μια χαρά. Δεν αναφέρθηκε ποτέ Μίνωας με δεύτερο όνομα, όπως θα λέγαμε π.χ. Φαραώ Τουταγχαμών. Ο μόνος Μίνωας με δεύτερο όνομα είναι ο Κυριακού, αλλά αυτό ίσως είναι συνωνυμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου