Δευτέρα 16 Απριλίου 2007

Ε, όχι κύριε τριαντάρη μου ότι είναι το ίδιο οι Δημοκρατικοί με τους Ρεπουμπλικάνους. Τι Άννας, τι Καϊάφας; Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος; Τι μπρόκολα, τι λάχανα;… Οι μεν σκότωσαν 6.000 Σέρβους. Οι δε 600.000 Ιρακινούς. Δεν είναι το ίδιο. Ας μην εξομοιώνουμε τον serial killer με τον στυγερό δολοφόνο. Δεν είναι ίδια τα μεγέθη. Τι δηλαδή; Φύλλα του τετραδίου, φύλλα και του δέντρου, ένα και το αυτό;
Αυτή η λατρεία των απόλυτων χρωμάτων, πάντα εξαφάνιζε την ενδιάμεση ποιότητα των αποχρώσεων. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε και την άνοδο του Συνασπισμού στις Νομαρχιακές Εκλογές τα Λατινικής Αμερικής!
(ΈΝΩΣΗ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΤΑΓΜΑ ΟΣΙΑ ΣΑΛΩΜΗ)




ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

- Ποια είναι η κρυφή σχέση ανάμεσα στη δυσκοιλιότητα του Κιμ Ιλ Γιογκ και τη ρίψη της πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα;
- Γιατί οι Έλληνες δεν αναλαμβάνουν την παγκόσμια διακυβέρνηση, αφού πάντα είχαν κορυφαίους πολιτικούς και στις ΗΠΑ και στην Ρωσία, παλιότερα ΕΣΣΔ; (Δεν ξέρουμε για Κίνα…)
- Έχουν οι εξωγήινοι (αν υπάρχουν) λόξυγκα;
- Υπάρχει ομοφυλοφιλία σε είδη όπως σαλιγκάρια, θαλάσσια κήτη, γαρίδες, κουνούπια κ.λπ.;
- Υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση και τι πρόβλημα είναι αυτό;
- Πώς αποδεικνύεται ότι δε μπορούμε να ‘μαστε σε δυο μέρη συγχρόνως;
- Υπάρχει μυρμήγκι που δεν έχει δει ποτέ του μύγα;
- Τι κρατάει πιο πολύ: Η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής;
- Πόσα ήταν τελικά τα κουμπιά της Αλέξαινας;
Περισσότερα Αναπάντητα Ερωτήματα την άλλη βδομάδα. Στείλτε και τα δικά σας Α. Ε. στην Μπρίζα (email: briza@otenet.gr) και κερδίστε πλούσια δώρα!


Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Ο Κουρτ Γκέντελ δούλευε πάνω σε ένα καινούριο θεώρημα περί πληρότητας της Λογικής. Το θέμα αυτό τον είχε ταλανίσει ώρες, μέρες, μήνες, Χρόνια! Κάθε φορά, όμως, που ένιωθε έτοιμος να το ολοκληρώσει, στην αρχή ασυναίσθητα, αποφάσιζε να βγει για ένα κι ενστικτωδώς τελευταίο περίπατο. Εκεί, καθώς χανόταν για ώρα μες στο κοντινό δάσος, έβρισκε τον εαυτό του να ανακαλύπτει καινούριες παραμέτρους στο πρόβλημα, κρυμμένες παγίδες, και νέα ολοκληρώματα και (α)πιθανοδυναμικές συχνότητες. Γύριζε λοιπόν στο εργαστήρι και ριχνόταν πάλι με τα μούτρα στην απόδειξη μέχρι τα όριά της, ώσπου πάλι, λίγο πριν, θα ‘βγαινε ξανά για την τελευταία του βόλτα. Αυτό έγινε και ξανάγινε πολλές φορές, μέχρι που ο Γκέντελ άρχισε να αυτοπαρατηρείται. Πάνω στον τελευταίο, τον αυτοπαρατηρητικό περίπατο, είχε αποφασίσει να επιστρέψει στο γραφείο του και να ολοκληρώσει το θεώρημα χωρίς παραπέρα καθυστερήσεις!
Στο δρόμο ένα νέφος από μη παράλληλες θεωρήσεις του προβλήματος άρχισαν να του παρενοχλούν συστηματικά τη βεβαιότητα. Φτάνοντας στο κατώφλι του γραφείου, είχε ήδη αποφασίσει ότι το θεώρημα πληρότητας δεν είχε άλλη κανονιστική ισχύ πέραν απ’ την κανονιστικότητα. Έμοιαζε μπλεγμένος σ’ ένα χωρίς όρια απειρισμό του εαυτού ή του ειδώλου του…
Στο μυαλό του ξαφνικά φανερώθηκαν όλα και, σαν κάποιος που ξαφνικά και απροειδοποίητα κάνει μεταβολή και παίρνει πίσω όλο το δρόμο που για καιρό έκανε …κλείστηκε στο εργαστήρι για τρεις μέρες και τρεις νύχτες ξαναγράφοντας απ’ την αρχή το θεώρημα. Όταν τελείωσε, ήξερε μ’ ένα κρυφό μειδίαμα θριάμβου, ότι τώρα μπορούσε πια να ανακοινώσει ένα συστηματικό εργαλείο με πανανθρώπινη εμβέλεια: «Το θεώρημα περί της μη πληρότητας της λογικής».
Δεν πέρασε λίγος καιρός κι ένας νέος ακόμα μουσικός, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, διασκεύασε αυτό το συμφωνικό έργο σε μια πιο ποπ εκδοχή φτιάχνοντας μια μπαλάντα, τη «θεωρία της Σχετικότητας», που έκανε θραύση, ανατινάζοντας τα charts σ’ όλο τον κόσμο.
Οι δισκογραφικές εταιρίες έκαναν χρυσές δουλείες, κανείς όμως δεν θυμήθηκε ποτέ το φουκαρά το Γκέντελ. Δεν πειράζει όμως. Αυτό αποδεικνύεται κι απ’ το γεγονός ότι «όλα είναι σχετικά» ή και «όλα είναι μια ιδέα», όπως είχε πρωτοπεί ο Πλάτωνας, αλλά και ότι η Λογική δεν έχει καμία μα καμία πληρότητα, κι αυτό είναι το πρόβλημα, άλλο τόσο όσο είναι και παρήγορο…


Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Καθόμουν στον ψεύτικο κόσμο. Εκεί σε ένα ψεύτικο καφενείο κι άκουγα τους ανθρώπους να ανταλλάσσουν ψέματα μεταξύ τους. Μπροστά μου, ένας ψεύτικος ορίζοντας, φτιαγμένους από ψεύτικους μηχανικούς με ψεύτικα πτυχία.
Τι ωραίες είναι, ψεύτικα σκεφτόμουν, οι ψεύτικες γυναίκες! Τι ωραίες οι γυναίκες των άλλων!... σκέφτηκα, καθώς μια ψεύτικα ωραία, με ψευτοκώλο, κάπου ψευτοσέξι, έφυγε με μια καρέκλα από φορμάικα ψεύτικου ξύλου, που προηγουμένως, ψεύτικα ευγενικά, μου είχε ζητήσει. Προσπάθησα να αισθανθώ, ψεύτικα να γλυκομιλήσω, ψεύτικα να την πλησιάσω, κάνοντας τον ψευτοαληθινό, μα δεν μου βγήκε. Εξακολούθησα να κάθομαι στην ψευτοκαρέκλα μόνος. Η μοναξιά μου ήταν αληθινή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O John Forester Gap, τετραπληγικός, παράλυτος εκ γενετής, είχε δεχτεί να πάρει μέρος σε κάποια πειράματα καταγραφής των εγκεφαλικών σημάτων. Ενώ σκεφτόταν λοιπόν, ένα μεγάλο scanner κατέγραφε κάθε εγκεφαλική του δραστηριότητα που καταγραφόταν σε υψηλές συχνότητες. Μέχρι που οι επιστήμονες αποφάσισαν να αντιστρέψουν τη διαδικασία. Ο νεαρός εγκέφαλος γρήγορα προσαρμόστηκε και κατάφερε να δίνει οδηγίες στο computer, παίζοντας μάλιστα διάφορα video-game και κερδίζοντας πίστες! Στο εγγύς μέλλον, ανακοίνωσαν οι έκπληκτοι επιστήμονες, θα μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να κινεί ολόκληρα συστήματα, ακόμα και βιονικά ανθρώπινα μέλη! Ωραία σκέφτηκα, μπορεί να μετά να βρουν και τρόπο ώστε ο εγκέφαλος να κινητοποιεί και φυσικά ανθρώπινα μέλη! Ώστε θα βρω τον τρόπο κι εγώ ο Διανοούμενος να σηκωθώ επιτέλους απ’ το κρεβάτι!...
Σας μπέρδεψα ε; Όχι, όχι μην είστε ευγενικοί μαζί μου! Παραδεχτείτε ότι σας μπέρδεψα. Όχι, όχι, δε φταίτε εσείς, εγώ φταίω. Μα μην επιμένετε καλέ… κι εγώ σας αγαπάω... εντάξει, εσείς φταίτε!

1 σχόλιο:

  1. Να, ξέρεις τώρα, εμένα κάτι τέτοια μ΄αρέσουν
    τα αναπάντητα ερωτήματα, η πληρότητα της λογικής, η αλήθεια και τα νέα απο το διάστημα.
    Όπως το έχω συλλάβει εγώ το θέμα το ζητούμενο δεν είναι η χωριτικότητα του εγκεφάλου αλλά η ένταση της εγκεφαλικής διέγερσης - αν ο συντελεστής μεταβλητότητας είναι μεγαλύτερος του δέκα τοις εκατό τότε μιλάμε για ανομοιογένεια. Δικαίως λοιπόν αισιοδοξεί ο Διανοούμενος για τα τεχνολογικά επιτεύγματα

    υγ. ε, περαστικέ, βάλε και κάνα λ΄ινκ, για να μη μας φάει η αυτοϊκανοποίηση εδώ μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή